Tillverkat i Sverige sedan 1981

Åre Skidfabrik

Redo för framtiden

Vi har tillverkat skidor och snowboards sedan 1981 och båda grundarna Stefan Cederberg och Patrik Söderlund, arbetar fortfarande på skidfabriken. Denna grundläggande kompetens i kombination med ett litet gäng erfarna och dedikerade skidbyggare tillåter en flexibel och högkvalitativ produktion. 

Under 2020 genomförde vi den enskilt största investeringen under vår 40 år långa historia. Investeringfen består av en omfattade tillbyggnad med ökade produktionsytor, en unik energieffektivisering med återvinning av produktionens överskottsvärme, samt två nya maskiner för ökad effektivitet samt ännu högre kvalitet på vår skidor. Detta gör idag Åre Skidfabrik till en av världens mest moderna skidfabriker.

 

 

Utbyggnad för att möta tillväxt

Anledningen till denna investering är en lång period av tillväxt hos samtliga skidmärken som Åre Skidfabrik tillverkar åt. Dessa består av det egna varumärket Extrem Skis, samt de tre norska varumärkena SGN Skis, Stereo Skis och Moonlight Mountain Gear samt amerikanska Rocky Mountain Underground. Det senaste skidmärket som har förlagt sin produktion hos Åre Skidfabrik är svenska 1000 Skis. Den höga kvaliteten på skidorna, i kombination med alla internationella utmärkelser som skidmärkena kontinuerligt vinner, har skapat en stor efterfrågan.

För att möta denna ökade efterfrågan, samt att göra fabriken ytterligare konkurrenskraftig, har nu Åre Skidfabrik byggt ut sin produktionsyta med 50 %. Utöver större kapacitet är en av de primära anledningarna högre produktionseffektivitet, där utbyggnaden ger möjlighet att optimera produktionsflöden och utrymme för fler maskiner.

 

 

 

Innovativ återvinning av överskottsvärme

Åre Skidfabrik har alltid drivit sin verksamhet med 100 % förnyelsebar energi från Jämtkrafts lokala vattenkraftstationer. I samband med tillbyggnaden gavs förutsättningar för att byta det gamla uppvärmningssystemet och genomföra en stor energieffektivisering. Tillsammans med experter inom området har Åre Skidfabrik utvecklat en helt unik ventilationslösning som återvinner överskottsvärmen från skidpressarna.

”Det är faktiskt helt fantastiskt” säger Patrik Söderlund som är fabrikschef och medgrundare, och fortsätter ”Med överskottsvärmen från dessa två maskiner kan vi under arbetstid värma hela vår fabriksfastighet utan att tillföra någon som helst extra energi.”

Utöver denna innovativa lösning har Åre Skidfabrik borrat 1000 m energiborrhål för en ny vattenburen bergvärmelösning, som värmer fabriken övrig tid. Kombinationen av dessa två energismarta system gör att Åre Skidfabrik har minskat sin energiförbrukning med 70 % per kvadratmeter.

 

 

Hållbar Produktion

Förutom att tillverka alla skidor med 100 % förnyelsebar energi, samt att driva en energioptimerad fabrik, uppfyller Åre Skidfabrik många andra kriterier inom hållbarhet.

All tillverkning sker i Sverige med dess strikta regler och lagar runt arbetsmiljö, samt avfalls- och kemikaliehantering. Dessutom använder Åre Skidfabrik ett för skidbranschen unikt epoxisystem, Pre- Preg, vilket ursprungligen är utvecklat för rymd- och flygindustrin. Detta innebär att allt glas- och kolfibermaterial impregneras maskinellt hos leverantören och att inga medarbetare behöver hantera flytande epoxi, vilket annars är praxis i skidbranschen. Utöver dessa positiva aspekter medför Pre-Preg även att skidornas kvalitet blir högre i och med att epoxin fördelas perfekt i skidorna, samt att de blir lättare i vikt.

”Ser man till helheten på Åre Skidfabrik tror jag inte att man kan tillverka skidor på ett mer hållbart sätt än vad vi gör idag” säger Carl Geijer, vd och delägare, och fortsätter ”Detta är något vi är otroligt stolta över och samtidigt något jag tror våra kunder värderar högt.”

 

Maskininvesteringar för ökad effektivitet och kvalitet

Efter flera års utvärdering av slipmaskiner valde till slut Åre Skidfabrik marknadens mest avancerade sliprobot från schweiziska Montana. Denna investering medför att skidornas finish av belag och stålkanter kommer att förbättras ytterligare och vara av absolut högsta kvalitet, samt att produktiviteten ökas markant.

För att öka effektiviteten i skidtillverkningen har Åre Skidfabrik investerat i ytterligare en maskin från amerikanska Eastman Diecuts, som är världsledande inom tillverkning av skärbord för materialframställning. Denna maskin använder Åre Skidfabrik för att skära glasfiber, kolfiber, belag och topsheet med absolut högsta precision.

Ett prisbelönt företag

Ett kvitto på Åre Skidfabriks positiva utveckling är höstens två prestigefyllda utmärkelser. Först blev företaget utsedd till Gasellföretag 2020 av Dagens Industri. En utmärkelse för de snabbast växande företagen i Sverige där mindre än 1 % av aktiebolagen uppfyller kraven. Några veckor efteråt utsågs företaget till Årets Företagare Jämtland-Härjedalen 2020 av organisationen Företagarna och är därmed vidare till Sverigefinal tillsammans med övriga 20 regionsfinalister.

”Det är 40 år sedan vi tillverkade vår första snowboard hemma i föräldrarnas garage.” säger Patrik Söderlund, och avslutar ”Vi står idag starkare än någonsin som företag och kan inte vara mer redo för framtiden.”

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen